Perkhidmatan Pemulihan Akhlak

Apakah Prosedur kemasukan ke Pusat Pemulihan?
Prosedur pertama ialah dengan mendapat arahan atau perintah dari Mahkamah. Prosedur kedua ialah dengan secara sukarela.

Apakah bidang kemahiran yang ditawarkan oleh Pusat Pemulihan?
Kemahiran yang berbentuk latihan TVET dalam pelbagai bidang contohnya jahitan, bakeri, multimedia.

Apakah tindakan yang akan diambil oleh Pegawai Akhlak sekiranya kanak-kanak yang telah dimasukkan ke Pusat Pemulihan lari beberapa kali dari pusat tersebut?
Pegawai Akhlak hendaklah menasihati ibubapa kanak-kanak supaya berbincang dengan pihak Institusi dan memberitahu kesan ke atas kanak-kanak dan ibubapa sekiranya cuba menyembunyikan kanak-kanak tersebut.

Perkhidmatan yang akan diberikan kepada keluarga yang mempunyai anak bermasalah

Perkhidmatan kaunseling Memasukkan kanak-kanak ke Institusi Kebajikan untuk proses pemulihan (sebagai jalan terakhir sekiranya tiada alternatif lain).

Apakah perbezaan di antara Asrama Akhlak dengan Sekolah Tunas Bakti?
Asrama Akhlak merupakan satu tempat sebagai percubaan dalam memulihkan akhlak kanak-kanak yang diperintahkan selama 1 tahun manakala Sekolah Tunas Bakti merupakan tempat yang tetap selama 3 tahun.

Apakah perbezaan di antara Sekolah Tunas Bakti dengan Taman Seri Puteri ?
Sekolah Tunas Bakti merupakan tempat Institusi yang menempatkan kanak-kanak yang mempunyai tingkah laku yang tidak terkawal lelaki dan perempuan dan yang telah melakukan kesalahan jenayah manakala Taman Seri Puteri merupakan Institusi yang hanya menempatkan gadis-gadis berumur bawah 18 tahun yang lebih cenderung kepada pelacuran
Tarikh Kemaskini : 25/07/2024